Dobra kuchnia - sprawdzone przepisy

Sakiewki schabowe

Składniki:
1-1,5 kg schabu
pieczarki – ok.20 szt. lub grzyby leśne (można dać pół na pół)
2 cebule
olej lub masło
przyprawy: sól ,pieprz , zioła prowansalskie 

Wykonanie:
Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić na porcje , rozbić tłuczkiem przez folię ,poprószyć solą ,pieprzem , ziołami prowansalskimi ,ułożyć na talerzu ,owinąć folią włożyć na ½ godz. do lodówki.


Umyte pieczarki pokroić w kostkę ,na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę ,dodać grzyby, doprawić solą ,smażyć do odparowania wody. Gotowy farsz układamy na środku płatów mięsa , formułujemy sakiewkę ,przewiązujemy bawełnianą nicią. Układamy na brytwanie posmarowanej tłuszczem (ja wykładam folią aluminiową ), pieczemy ok.godz. polewając powstałym sosem . Po upieczeniu usunąć nitki .


Sałatka warstwowa z tuńczykiem

puszka tuńczyka
1 cebula  (pokroić i sparzyć)
6 jajek
10 dkg sera żółtego
majonez  (średni)

Układamy warstwowo w szklanym naczyniu:
- białka starte na tarce
- starty ser żółty
- tuńczyk 1/2
- majonez (przed nałożeniem warto dobrze rozmieszać)
- cebula
- tuńczyk 1/2
- majonez
- starte żółtka
- można posypać pokrojonym szczypiorkiem
Wygląda i smakuje wybornie .

II wersja sałatki  - zamiast tuńczyka śledzie pokrojone w kostkę



Sałatka  cebulowa 

cebula -      1 kg -kroimy w krążki , gotujemy w marynacie octowej
marchew -   1kg ,2 ziemniaki gotujemy ,marchew kroimy w słupki ,ziemniaki w kostkę
jajka     10 -20 szt. kroimy w kostkę
3 kiszone ogórki
2 duże jabłka
Wszystkie składniki wymieszać ,dodać majonez (najlepiej kielecki) ,doprawić solą ,pieprzem.


Sałatka z buraczków konserwowych

2 słoiczki buraczków konserwowych ,odcedzić ,pokroić w kostkę
1 duża cebula  ,pokroić i sparzyć
5 ugotowanych jajek pokroić
Wymieszać składniki dodając majonez i przyprawy :sól i pieprz.
Pyszna .



Placek z budyniem i jabłkami

Ciasto kruche:
40 dkg maki pszennej
20 dkg margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Ciasto podzielić na 2 części.
Połowę ciasta rozwałkować,wyłożyć na brytwanę, ułożyć 1,5 kg jabłek pokrojonych na połówki lub ćwiartki, zalać gorącym budyniem (1 lub 2 budynie , 3/4 l mleka) i wyłożyć 2 część ciasta ( można zetrzeć schłodzone na tarce ).Piec 45 min ,
po upieczeniu pozostawić na tacce do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Ciasto jest wilgotne i smakowite.


Ślimaczki z ciasta francuskiego

Skladniki:
1 gotowe ciasto francuskie
2  łyżki ketchupu
10 dkg sera żółtego startego na grubej tarce
10 - 15 dkg szynki w plastrach
jajko do posmarowania


Wykonanie:
Ciasto francuskie posmarować ketchupem ,  posypać połową sera , położyć plastry szynki i posypać resztą sera. zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku, włożyć na chwilę do zamrażalnika lu lodówki na 1/2 godz.( będzie się lepiej kroić).Schłodzoną roladę pokroić w plastry ok. 1,5 cm,układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  (koniecznie!), posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 200 stopni 20 min.Podawać do barszczu lub jako przekąskę. Najlepsze zaraz po upieczeniu.



Sos chilli
SKŁADNIKI:  
3 kg papryki 
150 g papryki chilli
 
6 - 8 ząbków czosnku
 

zalewa:
 
1 szklanka octu
 
1 szklanki oleju
 
 cukru wg uznania
3 łyżki soli
 
3 małe puszki koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:  

Paprykę słodką i chilli oraz czosnek zemleć lub zblenderowć, dodać składniki zalewy. Wszystko gotować mieszając aż sos zgęstnieje (zmniejszy objętość o połowę) Przełożyć do słoików. Bardzo dobry do pizzy, makaronu ,kanapek ,ryżu.Z powodzeniem może zastąpić ketchup.

Surówka marchewkowo - czosnkowa
składniki:
3 marchewki
2 -4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
kilka kropli soku z cytryny
majonez,śmietana
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na sredniej tarce,czosnek przecisnąć przez praskę,wszystkie składniki wymieszać razem i gotowe.

Brak komentarzy: