Sakiewki schabowe
1-1,5 kg schabu
pieczarki – ok.20 szt. lub grzyby leśne (można dać pół na
pół)
2 cebule
olej lub masło
przyprawy: sól ,pieprz , zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić na porcje , rozbić tłuczkiem przez
folię ,poprószyć solą ,pieprzem , ziołami prowansalskimi ,ułożyć na talerzu
,owinąć folią włożyć na ½ godz. do lodówki.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
puszka tuńczyka
1 cebula (pokroić i sparzyć)
6 jajek
10 dkg sera żółtego
majonez (średni)
Układamy warstwowo w szklanym naczyniu:
- białka starte na tarce
- starty ser żółty
- tuńczyk 1/2
- majonez (przed nałożeniem warto dobrze rozmieszać)
- cebula
- tuńczyk 1/2
- majonez
- starte żółtka
- można posypać pokrojonym szczypiorkiem
Wygląda i smakuje wybornie .
II wersja sałatki - zamiast tuńczyka śledzie pokrojone w kostkę
Sałatka cebulowa
cebula - 1 kg -kroimy w krążki , gotujemy w marynacie octowej
marchew - 1kg ,2 ziemniaki gotujemy ,marchew kroimy w słupki ,ziemniaki w kostkę
jajka 10 -20 szt. kroimy w kostkę
3 kiszone ogórki
2 duże jabłka
Wszystkie składniki wymieszać ,dodać majonez (najlepiej kielecki) ,doprawić solą ,pieprzem.
Sałatka z buraczków konserwowych
2 słoiczki buraczków konserwowych ,odcedzić ,pokroić w kostkę
1 duża cebula ,pokroić i sparzyć
5 ugotowanych jajek pokroić
Wymieszać składniki dodając majonez i przyprawy :sól i pieprz.
Pyszna .
Placek z budyniem i jabłkami
Ciasto kruche:
40 dkg maki pszennej
20 dkg margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Ciasto podzielić na 2 części.
Połowę ciasta rozwałkować,wyłożyć na brytwanę, ułożyć 1,5 kg jabłek pokrojonych na połówki lub ćwiartki, zalać gorącym budyniem (1 lub 2 budynie , 3/4 l mleka) i wyłożyć 2 część ciasta ( można zetrzeć schłodzone na tarce ).Piec 45 min ,
po upieczeniu pozostawić na tacce do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Ciasto jest wilgotne i smakowite.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Skladniki:
1 gotowe ciasto francuskie
2 łyżki ketchupu
10 dkg sera żółtego startego na grubej tarce
10 - 15 dkg szynki w plastrach
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Ciasto francuskie posmarować ketchupem , posypać połową sera , położyć plastry szynki i posypać resztą sera. zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku, włożyć na chwilę do zamrażalnika lu lodówki na 1/2 godz.( będzie się lepiej kroić).Schłodzoną roladę pokroić w plastry ok. 1,5 cm,układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie!), posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 200 stopni 20 min.Podawać do barszczu lub jako przekąskę. Najlepsze zaraz po upieczeniu.
Sos chilli
SKŁADNIKI:
3
kg papryki
150 g papryki chilli
6 - 8 ząbków czosnku
zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanki oleju
cukru wg uznania
3 łyżki soli
3 małe puszki koncentratu pomidorowego
150 g papryki chilli
6 - 8 ząbków czosnku
zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanki oleju
cukru wg uznania
3 łyżki soli
3 małe puszki koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę
słodką i chilli oraz czosnek zemleć lub zblenderowć, dodać składniki zalewy.
Wszystko gotować mieszając aż sos zgęstnieje (zmniejszy objętość o połowę)
Przełożyć do słoików. Bardzo dobry do pizzy, makaronu ,kanapek ,ryżu.Z powodzeniem może zastąpić ketchup.
Surówka marchewkowo - czosnkowa
składniki:
3 marchewki
2 -4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
kilka kropli soku z cytryny
majonez,śmietana
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na sredniej tarce,czosnek przecisnąć przez praskę,wszystkie składniki wymieszać razem i gotowe.
Surówka marchewkowo - czosnkowa
składniki:
3 marchewki
2 -4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
kilka kropli soku z cytryny
majonez,śmietana
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na sredniej tarce,czosnek przecisnąć przez praskę,wszystkie składniki wymieszać razem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz